Hrvatska gospodarska komora želi smanjiti stopu PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo

eGastro
08.01.2020 11:01:53

Smanjenje PDV-a ugostiteljima na 13%

Hrvatska gospodarska komora želi smanjiti stopu PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo

Hrvatska gospodarska komora početkom 2020. poziva na smanjenje stope PDV-a koja bi rasteretila brojne ugostitelje. 

Svoje argumente Hrvatska gospodarska komora temelji na rezultatima "Studije o utjecaju stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske", izrađene još 208. godine. Naglašavaju kako bi smanjenje PDV-a ugostiteljima na 13% od početka godine imalo mnogostruke pogodnosti na razvoj gospodarstva, među kojima su smanjenje sive ekonomije, povećanje plasmana domaćih proizvoda, rast prometa i investicija za poduzetnike te otvaranje novih radnih mjesta. 

Za vrijeme e-savjetovanja o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK predložilo je da snižena stopa PDV-a obuhvati pripremu i usluživanje jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta (catering) te usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka te vina i piva. Za sada je djelomično prihvaćen prijedlog, odnosno odobren je dio koji se odnosi na catering. 

Ipak, iz HGK naglašavaju da će biti uporni na prihvaćanju zahtjeva za snižavanje stope PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo jer se uglavnom radi o domaćim proizvodima. 

Ugostitelji su izjavili kako neće smanjivati cijene uslijed pada obračuna PDV-a, već će razliku uložiti u podizanje kvalitete usluge i proizvoda te povećati plaće radnicima
 
Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eGastro

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: