Ugljikohidrati koje možete jesti iako želite smršaviti

eGastro
23.07.2018 13:07:28

Popis namirnica koje vam neće donijeti dodatne kilograme

Ugljikohidrati koje možete jesti iako želite smršaviti

Brojne popularne dijete smanjuju ili u potpunosti zabranjuju unos ugljikohidrata, posebice slatkiša, tjestenina, prerađene hrane i sl. pod obećanjem dugoročnih rezultata. Izgubiti kilograme moguće je i bez izbacivanja ugljikohidrata, stoga vam donosimo popis namirnica koje obiluju tzv. zdravim ugljikohidratima. 

1. Kruh od cjelovitih žitarica


Istraživanje koje je provelo Penn State pokazalo je kako su pojedinci koji su jeli kruh od cjelovitih žitarica pod režimom prehrane s nižim unosom kalorija tijekom 12 tjedana izgubili znatno više masnoće na trbuhu. 
 
kruh od cjelovitih žitarica, zdravi ugljikohidrati 

2. Kruške


Odrasle osobe koje su jele najmanje 30 g vlakana dnevno izgubile su skoro 5 kg godišnje bez ikakvih drugih promjena u prehrani, ističu znanstvenici. Kruška srednje veličine sadrži više proteina od većine voća, čak 6 grama. 

3. Kokice


One kojima su kokice omiljena grickalica obradovat će vijest da je jedna šaka kokica bogata cjelovitim žitaricama i vlaknima. Blago posoljene kokice pojačavaju osjećaj sitosti, a s time se smanjuju šanse da ćete nakon njih ponovno posegnuti za hranom. 
 
kokice, zdravi ugljikohidrati 

4. Smeđi grah


Smeđi grah bogat je topljivim vlaknima koja smanjuju duboku, visceralnu masnoću koja povećava rizik od bolesti srca, šećerne bolesti i pojedinih vrsta raka. 

5. Slanutak


U Kanadi je provedena studija kojim je otkriveno da namirnice iz obitelji mahunarki, u koje spada i slanutak, sprječava prejedanje i pomaže u održavanju težine. Slanutak možete pripremiti na više načina, od kuhanih jela do pržene grickalice. 
 
slanutak, zdravi ugljikohidrati 

6. Batat


Studije pokazuju kako batat, odnosno slatki krumpir, povećava razinu hormona adiponektina koji pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, stoga ga se preporučuje oboljelima od dijabetesa. Također, batat ubrzava metabolizam, što pospješuje proces gubitka kilograma. 

7. Zobene pahuljice


Zob je puna zdravih ugljikohidrata. Izvrstan doručak je zobena kaša koja će vaše tijelo napuniti svim potrebnim nutrijentima, a ujedno ćete i dugo imati osjećaj sitosti. Ipak, to ne vrijedi za instant zobene kaše, stoga kašu nastojite pripremati sami. Zobene pahuljice možete jesti i "sirove", uz dodatke voća, cimeta, orašastih plodova, s mlijekom ili jogurtom. 
 
zobene pahuljice, zdravi ugljikohodrati 

(I: eCroatia.info / vecernji.hr)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eGastro

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: