Razlozi zbog kojih biste trebali uvrstiti avokado u prehranu

eGastro
13.08.2018 13:08:07

Saznajte zašto se avokado smatra supervoćem

Razlozi zbog kojih biste trebali uvrstiti avokado u prehranu

Avokado visoko kotira na ljestvici kada se govori o zdravoj prehrani. Moguće ga je koristiti uz gotovo bilo koje jelo, slano, slatko, smoothie, umaci, ovisi samo koliko ste maštoviti u slaganju jelovnika. 

Cijeli avokado otprilike sadrži 322 kalorije. Jest mnogo, ali te su kalorije zapravo visoko nutritivni sastojci koji će vam pomoći pri mršavljenju i obnovi mišića.
 
Oko 80% avokada dolazi od masti. No, to su zdrave masti, tzv. mononezasićene masne kiseline, čijom se konzumacijom povećava proizvodnja testosterona i hormona rasta. Avokado masti podižu razinu "dobrog" kolesterola, koji štiti organizam od oštećenja uzrokovanih slobodnih radikalima.
 
Razlozi zbog kojih biste trebali uvrstiti avokado u prehranu 

Unos mononezasićenim masnoća smanjuje rizik od srčanih bolesti i metaboličkog sindroma, odnosno snižava krvni tlak, razinu šećera u krvi,  pomaže u kontroli razine triglicerida u krvi, snižavaju "loš" kolesterol i reguliraju tjelesnu težinu.  

Petina avokada sadrži gotovo 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana, ali ipak biste trebali paziti na preporučeni dnevni unos mononezasićenih masti. Avokado ne sadrži veliku porciju bjelančevina, no oni sadrže 18 aminokiselina, što rijetko koja namirnica ima. Bogat je vitaminima C, E i K, kalijem, bakrom, folnom kiselinom itd. Usporedimo li jednaku količinu avokada i banane, u avokadu ćete pronaći 40% više kalija nego u banani! Antioksidansi poput luteina i zeaxanthina sadržani u avokadu važni su za zdravlje očiju. 
 
Razlozi zbog kojih biste trebali uvrstiti avokado u prehranu 

Dodate li ovo supervoće vašem obroku, poboljšat ćete apsorpciju pojedinih vitamina i minerala u organizam. Pojedini vitamini trebaju se vezati uz masti kako bi ih vaš organizam mogao apsorbirati. Razne studije potvrđuju pozitivan učinak avokada na gubitak viška kilograma. Konzumacijom jela s dodatkom avokada ispitanici imali poprilično duži osjećaj sitosti od onih koji nisu jeli avokado. Nizak udio ugljikohidrata i visok udio vlakana zaslužni su za ovaj osjećaj sitosti. 

Kako ovo tropsko voće nema preintenzivan okus, s lakoćom ga možete uvrstiti u svakodnevnu prehranu i u široku paletu jela, od slatkih jela, salata, namaza, kolača, tortilja, smoothieja, pudinga itd. 
 
Razlozi zbog kojih biste trebali uvrstiti avokado u prehranu 

Avokado je svoju primjenu pronašao i u kozmetici. Ulje avokada nalazi se u mnogim kremama, maskama za lice i losionima. Pasirani avokado odlična je maska za lice, a masnoće i vitamini učinit će vašu kožu glatkom i elastičnijom te spriječiti prijevremene znakove starenja. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eGastro

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: