47% poduzeća u EU koristi društvene medije

PODUZETNIČKE NOVOSTI
23.01.2018 10:01:10

Hrvatski poduzetnici ih s 45% slijede u stopu

47% poduzeća u EU koristi društvene medije

Podaci Eurostata pokazuju da je broj poduzeća u Europskoj uniji koja koriste društvene medije u stalnom porastu, a u 2017. godini je gotovo svaka druga tvrtka koristila takav oblik komunikacije. Hrvatska ih slijedi u stopu.
 
Naime, u protekloj godini 47 posto poduzeća u EU, od onih s najmanje deset zaposlenih koja su sudjelovala u istraživanju, koristilo je barem jedan od različitih tipova društvenih medija, što je porast od 17 postotnih bodova u odnosu na 2013. godinu, navodi se u izvješću europskog statističkog ureda.
 
Pritom su najrašireniji oblik takvih medija društvene mreže, poput Facebooka LinkedIna, čiji udio na razini EU iznosi 45 posto. Blogove i mikroblogove, primjerice Twitter, koristi 14 posto poduzeća, a multimedijalne stranice za dijeljenje sadržaja, poput YouTubea, njih 16 posto.
 
Od zemalja članica, najmanji udio poduzeća koja koriste društvene medije zabilježen je u Poljskoj, 27 posto, zatim 30 posto u Latviji, a 34 posto u Bugarskoj. S druge strane, po poduzetnicima koji su aktivni putem društvenih medija prednjači Malta sa 74 posto, dok Danska, Irska i Nizozemska bilježe udio od po 68 posto, stoji u izvješću Eurostata.
 
Udio pak poduzeća u EU koja se služe samo jednim tipom društvenog medija iznosi 26 posto, a 21 posto je onih koja koriste dva ili više oblika takvih medija.
 

Korištenje društvenih medija u hrvatskim poduzećima

U Hrvatskoj udio poduzeća koja koriste najmanje jedan društveni medij iznosi 45 posto, jednako kao u Njemačkoj, a blago više nego u Italiji, koja bilježi 44 posto.
 
41 posto hrvatskih poduzeća koristi društvene mreže, blog ili mikroblog njih 7 posto, a 13 posto multimedijalne stranice za dijeljenje sadržaja. Pritom samo jedan tip društvenog medija koristi njih 28 posto, a udio onih koji imaju dva ili više tipova takvih medija iznosi 16 posto.
 
Također, izvješće Eurostata pokazuje da 71 posto hrvatskih poduzeća ima internetsku stranicu, a 39 posto njih komunicira i putem internetske stranice i društvenog medija, dok je taj udio na razini EU 44 posto.
 

Za što tvrtke koriste društvene medije?

Kako navodi Eurostat, 84 posto poduzetnika u EU koristi društvene medije za izgradnju imidža te promociju i prodaju proizvoda, a drugi važan razlog, kojeg takvim smatra više od 50 posto poduzeća, jest pribavljanje mišljenja klijenata i korisnika te odgovaranje na njihove upite.
 
 
(I: eCroatia.info/HINA)

POVEZANE VIJESTI

PODUZETNIČKE NOVOSTI

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više