U 92% britanskih tvrtki postoji razlika u plaćama muškaraca i žena

PODUZETNIČKE NOVOSTI
09.04.2018 11:04:08

Spolna diskriminacija u plaćama

U 92% britanskih tvrtki postoji razlika u plaćama muškaraca i žena

 
Više od 10.000 tvrtki dalo podatke - u 92% ih postoji razlika u plaćama (78% u korist muškaraca).
 
Gotovo osam od deset velikih poduzeća u Velikoj Britaniji priznalo je da više plaćaju muškarce od žena, pokazalo je istraživanje britanske Vlade koja želi povećati transparentnost po tom pitanju. Ministarstvo unutarnjih poslova dalo je poduzećima s više od 250 radnika u svim sektorima rok do srijede u ponoć da objave podatke o razlikama u plaćama između muškaraca i žena.

Nešto više od 10.000 poduzeća dostavilo je tražene podatke. Među njima, 92 posto je priznalo da postoji razlika u plaćama između muškaraca i žena - 78 posto u prilog muškaraca, a 14 posto u prilog žena. U prosjeku, muškarac zarađuje 12 posto više od žene. Britanska premijerka Theresa May ocijenila je u članku u Daily Telegraphu u srijedu da je razlika u plaćama između spolova velika nepravda koju treba riješiti što je moguće prije.
 
Među najgore plasiranima na popisu našla se irska zrakoplovna kompanija Ryanair čiji podaci pokazuju da žene plaća 71,8 posto manje od muškaraca. Kod EasyJeta ta razlika iznosi 45 posto. Podaci, međutim, ne uzimaju u obzir razlike u radnim mjestima ili godine radnog staža. Vlada nije zatražila podatke o razlikama u plaćama između muškaraca i žena koji rade na istim radnim mjestima, što je diskriminacija zabranjena po britanskim zakonima od 1970. May je primijetila da su "razlike u plaćama simptom većeg problema odnosno podzastupljenosti žena u poslovnom svijetu". 
 

Francuska uvodi kazne za spolnu diskriminaciju u plaćama

Francuske tvrtke morat će, odlukom premijera Edouarda Phillipea, u roku od tri godine ukinuti razlike u plaćama između žena i muškaraca ili će morati platiti kazne. Muškarci su u Francuskoj plaćeni u prosjeku 9 posto više od žena, iako zakon nalaže jednake plaće za isti posao već 45 godina. Po novim planovima, tvrtke s više od 50 zaposlenika morat će uvesti poseban softver povezan izravno sa sustavom za plaće koji će pratiti neopravdane razlike u plaćama između žena i muškaraca. Cilj je da se iduće godine taj softver uvede u tvrtke s više od 250 zaposlenika, a 2020. u tvrtke s 50 do 249 zaposlenika.

Francuska Vlada će razraditi pojedinosti plana s poslodavcima, sindikatima i stručnjacima i uključiti ih u širi paket reformi zakona o radu koji će biti predstavljen parlamentu ovaj mjesec. Tvrtke će također morati biti transparentnije u pogledu razlike u plaćama između spolova: morat će ih objaviti na svojim internetskim stranicama, a sindikati će imati pristup internim podacima o radnim mjestima i stažu.
 
 
(I: eCroatia.info/poslovni.hr, foto: freepik.com)

POVEZANE VIJESTI

PODUZETNIČKE NOVOSTI

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više