Najavljena je nova kriptovaluta

eUsluge
19.06.2019 11:06:38

Facebook je najavio Libru, svojevrsnog konkurenta Bitcoinu

Najavljena je nova kriptovaluta

Facebook je predstavio svoju novu kriptovalutu nazvanu Libra kojom bi omogućili jednostavnije online plaćanje. Ono što je razlikuje od poznatog Bitcoina jest da iza Libre stoje brojni fondovi rizičnog kapitala i 20-ak kompanija, među kojima su Mastercard, PayPal, eBay, Uber, Stripe Visa, Spotify, Booking Holdings, Mercado Pago i Vodafone. 

Valuta
bi trebala biti puštena u optjecaj do 2020. godine. Facebook je na ovom projektu radio godinu dana, a cilj je omogućiti jednostavnije plaćanje mobilnim uređajima i onim korisnicima koji nemaju račun u banci. Libra je zapravo digitalno sredstvo plaćanja koje će raditi uz pomoć Facebookove nove verzije Blockchaina. 

Domaćom valutom korisnici će moći kupiti kriptovalutu, kojom će kasnije moći obavljati online shopping, ali i plaćati u pojedinim dućanima. Usto, razvijena je i aplikacija Calibra putem koje će se obavljati trgovanje i na jednostavan način će se moći prebacivati kriptovaluta na tuđe račune. Prvi proizvod iz Calibre bit će novčanik za Libru, a dostupan će biti u Facebook Messengeru, WhatsAppu i kao samostalna aplikacija tijekom 2020. godine. 

Cijelim sustavom upravljat će zasebna kompanija Libra Association koja okuplja sve investitore. Novu kriptovalutu će nadzirati konzorciji korporacija koji su pojedinačno u projekt uložili oko 10 milijuna dolara. Uz digitalnu zaštitu, postojat će i korisnička podrška dostupna 24 sata. Sustav će se izgraditi na otvorenom source codeu u koji će se implementirati i bug bounty za detektiranje ranjivosti platforme. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eUsluge

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: