"e-Novorođenče" nova je usluga sustava e-Građani

eUsluge
02.02.2018 13:02:53

Prijavu rođenja djeteta roditelji koji posjeduju elektroničke osobne iskaznice od sad mogu obaviti putem interneta

"e-Novorođenče" nova je usluga sustava e-Građani

Nova usluga prijave rođenja djeteta „e-Novorođenče" predstavljena je javnosti i puštena u rad iz Ministarstva uprave u Zagrebu.


Riječ je o trenutno najsloženijoj e-usluzi u Republici Hrvatskoj kojom je ostvarena integracija Ministarstva uprave sa sustavima Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Što se tiče usluge e-Novorođenče, dostupna je roditeljima koji posjeduju elektroničke osobne iskaznice i u tom slučaju neće više morati dolaziti u matični ured, nego će moći prijaviti dijete u sklopu sustava e-Građani (upisati sve potrebne podatke za upis u maticu rođenih, knjigu državljana, prijavu prebivališta te zdravstveno osiguranje).


Novu uslugu e-Novorođenče predstavio je ministar uprave Lovro Kuščević, a iz Ministarstva unutarnjih poslova na današnjoj konferenciji za medije prisustvovao je ministar Davor Božinović.


Osnovni preduvjet ove aplikacije koju danas predstavljamo bio je projekt e-osobne iskaznice. Kao što vam je poznato, nedavno je MUP stavio u funkciju e-vozačku dozvolu i e-putovnicu. Ovom prilikom želim se zahvaliti timu svih ministarstava posebice Službi za informatiku u MUP-u koji rade sjajan posao jer je za ovaj projekt trebalo povezati sve baze koje mi koristimo. Bez čekanja u redu ulažemo u digitalnu budućnost. Na roditeljima je briga za demografsku obnovu, a država nastoji i nastojat će olakšati sve ostalo", kazao je ministar Božinović.


Prijavom rođenja djeteta putem sustava e-Građani roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca dostaviti:

-elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa)

-elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa)

-Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa)

-potvrda o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznica na tiskanicu prijave (Tiskanica T2)

-potvrda o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana).

 

Ukoliko roditelji ne posjeduju elektroničke osobne iskaznice, upis djeteta mogu izvršiti osobno u matičnom uredu, a svi potrebni podaci za prijavu prebivališta djeteta i određivanje MBG-a prosljeđivat će se Ministarstvu unutarnjih poslova elektroničkim putem.

 

 

(I: eCroatia.info/mup.hr)


Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eUsluge

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: