Uvođenje digitalnog poreza odgođeno za kraj iduće godine

eUsluge
19.03.2019 10:03:53

Europska unija odlučila je uvesti digitalni porez tek krajem 2020.

Uvođenje digitalnog poreza odgođeno za kraj iduće godine

Europska unija odlučila je pričekati do kraja 2020. godine s uvođenjem digitalnog poreza. Razlog tome je što pojedine zemlje članice EU ne podržavaju rješenje koje se pokušalo implementirati i prakticirati od 21. ožujka ove godine. Protiv jedinstvenog poreza na digitalne prihode su Irska, Švedska, Danska i Finska, dok su Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija zatražila dodatno vrijeme za donošenje odluke. 

Prema predloženom kompromisnom rješenju predloženo je da velike kompanije plaćaju iznos od 3% od ostvarenog digitalnog poslovanja. No, to se odnosi samo na one kompanije koje su svoj profit preusmjeravale prema državama s nižim poreznim stopama. 

Tradicionalne kompanije u prosjeku plaćaju 23% poreza u Europskoj uniji, dok one digitalne samo 8 ili 9%. Stoga su ovako niske stope digitalnog poreza privukle mnoge strane gigante poput Googlea, Amazona i Facebooka da svoja sjedišta utemelje u zemljama članicama i tako zadrže veći dio svoje ukupne dobiti u Europskoj Uniji. 

Problem oko kojeg su se usuglasile pojedine države članice je u tome što rješenje nije, zbog pojedinih prijestupnika, kažnjavanje svih poduzetnika jedinstvenom stopom poreza, a posebice jer nije precizno definirano na koga bi se ona sve odnosila i koji su kriteriji naplate. Traže se konkretna i smislena rješenja koja bi imale dugoročni učinak. 

Ipak, svaka od zemalja članica EU ima pravo postaviti svoje porezne stope i uvesti svoja pravila. Upravo to čine Italija, Španjolska i Velika Britanija, dok je Francuska to već učinila. Ako uskoro ne bude donesena jedinstvena stopa poreza, osam država članica najavilo je kako također priprema slične mjere. 
 
(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eUsluge

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: