Uvodi se plaćanje biometrijskom karticom

eUsluge
04.06.2019 10:06:42

Dobra vijest za one koji često zaboravljaju PIN

Uvodi se plaćanje biometrijskom karticom

Postoje osobe koje koliko god se trudile ne mogu nikako zapamtiti svoj PIN za kreditnu ili debitnu karticu kojom plaćaju razne proizvode i usluge. Za sve one kojima se to događa, imamo dobre vijesti. Uskoro se planira uvesti plaćanje biometrijskim putem

Otisci prsta jedinstveni su za svaku osobu, pa tako polako počinju imati sve veću primjenu u zamjeni lozinki i PIN-ova za zaključavanje vrata, mobitela, sefova itd. Takav sustav zaštite primijenio se i na kartice. Naime, radi se o novoj generaciji kartica, odnosno biometrijskim karticama koje su osmišljene kao kombinacija čip tehnologije i senzora za očitavanje otiska prsta.

Biometrijski karticu korisniku izdaje banka,a  prilikom registracije moguće je odabrati dva otiska prsta koji će je moći otključavati. Otisak se pretvara u binarni kod koji se pohranjuje u čipu kartice. 

Kada plaćate usluge ili proizvode, prislonit ćete karticu na POS uređaj i istovremeno držati prst na senzoru na kartici. Biometrijski zapis na senzoru trebao bi se poklopiti s memoriranim binarnim zapisom i u tom trenutku transakcija bi trebala biti uspješna. 

Prednost novog kartičnog plaćanja ogleda se u jednostavnosti te se sprječavaju potencijalne prijevare.  

Već 2015. godine MasterCard je proveo pilot projekt prema kojem je ustanovljeno da većina ispitanika smatra kako je novi način plaćanja mnogo praktičniji. 

U Hrvatskoj se od rujna planira uvesti mogućnost korištenja biometrije za online plaćanja. Banke će u sustav uvesti biometrijska rješenja za autentifikaciju za plaćanje Maestro i MasterCard karticama. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eUsluge

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: