Beč po deveti put zaredom proglašen najboljim gradom na svijetu po kvaliteti življenja

eTurizam
21.03.2018 13:03:30

Zagreb je poboljšao svoj rezultat i zauzeo 98. mjesto u konkurenciji od 231 svjetskog grada

Beč po deveti put zaredom proglašen najboljim gradom na svijetu po kvaliteti življenja

U konkurenciji od 231 svjetskog grada, glavni austrijski grad Beč i ove je godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svijetu po kvaliteti življenja, rezultati su studije globalne konzultantsko poduzetničke grupe Mercer.

Grupa Mercer već 20 godina provodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogla tvrtkama i organizacijama da procijene plaće za svoje zaposlenike u inozemstvu. U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika poput političke stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene skrbi, obrazovanja, stupnja kriminala, rekreacije, kulture, brige o okolišu, osobnih sloboda i drugih čimbenika, a na način da se zbrajaju bodovi u svim kategorijama - političkoj, socijalnoj i gospodarskoj.

Među prvih dvadeset gradova malo je promjena u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu. 

Drugo je mjesto pripalo švicarskom Zürichu, a treće glavnom gradu Novog Zelanda Aucklandu. Slijede München, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Basel, Sydney, Amsterdam, Berlin, Bern, Wellington, Melbourne, Toronto, Luxembourg, Ottawa i Hamburg. 

Najbolje rangirani grad Velike Britanije je London koji je zauzeo 41. mjesto, što znači da je pao za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu zbog velikog prometnog i industrijskog zagađenja. Slična je sudbina dopala i Pariz koji je ove godine pao s 38. na 39. mjesto.

Puno bolje nego prošle godine stoje glavni gradovi zemalja istočne Europe: Zagreb je 98. s poboljšanjem ukupnog rezultata od 15 posto, Sarajevo 159. s poboljšanjem od 21,5 posto, Beograd 139. s 18,3 posto, Bratislava 19,1 posto. Ljubljana je zauzela 75. mjesto.

"Glavni čimbenici za bolje rangiranje istočnoeuropskih gradova su poboljšanje zdravstvenih usluga, osobna sigurnost, poboljšanja u prijevozu, u rekreativnim sadržajima i u pratećoj gradskoj infrastrukturi, kao i opće poboljšanje životnog standarda", rekla je viša partnerica i predsjednica Mercerova odjela EuroPac Regije, Martine Ferland

Na začelju ljestvice su, kao i prethodne godine Bagdad, Bangui, Sana, Port au Prince, Kartum, N'Djamena, Damask, Brazzaville i Kinšasa.
 
 
(I: eCroatia.info/poslovni.hr)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eTurizam

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: