Studije pokazuju kako je ovisnost o društvenim mrežama nalik ovisnosti o drogama

eUsluge
16.01.2019 10:01:03

Iako svi vole provoditi vrijeme na društvenim mrežama, to ima i svoje loše strane

Studije pokazuju kako je ovisnost o društvenim mrežama nalik ovisnosti o drogama

Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama otkrilo je da pretjerano korištenje društvenih mreža može imati većih posljedica osim promjena u ponašanju. Naime, prekomjerno provođenje vremena na mrežama kao što je primjerice Facebook može prerasti u ovisnost nalik onoj o drogama

Voditelj studije, Dar Meshi, u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Behavior Addictions naglasio je kako su osobe ovisne o društvenim mrežama sklonije donošenju rizičnih odluka, kao što to čine i ovisnici o narkoticima kod kojih je donošenje odluka katkada kompromitirano zbog nejasnog razmišljanja. Takve osobe ne uče iz svojih pogrešaka i vjerojatnost da će ih ponoviti vrlo je visoka.  

Najlošije rezultate u istraživanju provedeno među korisnicima Facebooka ostvarivali su ovisnici, bilo o drogama, bilo o  društvenim mrežama. Ipak, provoditelji studije naglašavaju da iako se možda ovisnici o društvenim mrežama i drogama ponašaju po sličnom obrascu, ovisnost o mrežama smatra se "manjim zlom" barem kada se radi o krajnjim posljedicama po zdravlje i financijsko stanje. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eUsluge

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: