Ukraden vam je mobitel? Evo kako povratiti e-mail adresu i spriječiti hakiranje

eUsluge
05.02.2019 12:02:36

Spretni lopov ukrao je vaš mobitel i više se ne možete logirati na pojedine račune... Saznajte kako dobiti ponovni pristup vašem e-mailu i ostalim profilima.

Ukraden vam je mobitel? Evo kako povratiti e-mail adresu i spriječiti hakiranje

Trenutak nepažnje stajao vas je gubitka pametnog telefona na kojem je pohranjeno mnoštvo informacija, uključujući i vaš e-mail. Katkada se žrtvama krađe mobilnog uređaja dogodi da lopov izmijeni postavke i lozinke raznih računa kojima ste pristupali pomoću smartphonea. Ako ste primjetili da vam nedostaje mobitel i sumnjate na krađu, evo što vam je činiti... 

Blokirajte SIM karticu


Kada je vaš mobitel ukraden ili izgubljen, prvo što trebate učiniti je kontaktirati vašeg pružatelja mobilnih usluga i obavijestiti ga o krađi. To je važno kako bi oni odmah mogli blokirati vašu SIM karticu i dati vam novu s istim pozivnim brojem. Možda nećete dobiti vaš mobitel natrag, no otežat ćete kradljivcu logiranje na vaše račune povezane s vašim brojem i spriječiti mijenjanje lozinki. 
 
ukraden mobitel, blokirati SIM karticu 

Pristupite svojim profilima uz pomoć računala


Kako biste ublažili štetu, čim primjetite da vašeg mobilnog uređaja nema, sjednite za računalo i počnite se prijavljivati na vaše profile povezane s telefonskim brojem. To podrazumijeva accounte poput Facebooka, LinkedIna, Instagrama, Twittera, Gmaila te razne bankovne aplikacije. Otvorite i potvrdite alternativnu e-mail adresu kako biste počeli s povratom vaših korisničkih računa. Izbrišite broj mobitela i promijenite lozinke prije nego lopov dobije istu priliku. 

Ponovni pristup e-mailu


Većina e-mail servisa imaju sličan pristup ako zaboravite korisničko ime, lozinku ili ne možete dobiti verifikacijski kod. Svi oni imaju obrasce za popunjavanje kako biste obnovili vaš račun. Ti obrasci obično traže podatke poput e-mail adrese, lozinke koje se sjećate, odgovore na sigurnosna pitanja (npr. ime prvog kućnog ljubimca, omiljene učiteljice u osnovnoj školi...), popis adresa na koje ste slali e-poštu.

Google vam čak omogućava kreiranje 10 jedinstvenih kontrolnih kodova za slučaj da ste izgubili ili zaboravili lozinku. Pokušavate li povratiti e-mail account, obično biste trebali dati drugu adresu kako bi vam servis mogao kontaktirati. 
 
krađa mobitela, pristup korisničkim računima 

Budući da e-mail servisi obično pamte IP adrese, pomoći će ako obrazac ispunite s uređaja s kojeg ste već pristupali vašem računu i s iste mreže (npr. kućna internet veza). Nažalost, ne postoji jedinstveno rješenje za oporavak hakirane e-mail adrese, sve što možete je servisu pružiti što više traženih informacija. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eUsluge

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: