Google je odlučio promijeniti način licenciranja svojih aplikacija, znači li to i poskupljenje pametnih telefona u Europi?

eUsluge
19.10.2018 10:10:50

Korištenje aplikacija na Android telefonima i tabletima u EU počet će se naplaćivati

Google je odlučio promijeniti način licenciranja svojih aplikacija, znači li to i poskupljenje pametnih telefona u Europi?

Nakon što ih je EU tijekom ljeta kaznila više 4,3 milijarde eura zbog nepoštivanja antimonopolskih pravila, Google je odlučio uvesti promjene kojima bi se prilagodio poslovanju u Uniji i izbjegao daljnje moguće kazne. 

Google do sada nikada nije naplaćivao Androidu korištenje svojih aplikacija zbog prihoda koji su dolazili preko Chromea i Google Pretraga. Kako američka kompanija sada mora odvojiti Google Pretragu i Chrome od Google Playa, smanjit će im se prihodi. Stoga su iz Googlea su najavili kako će se promijeniti način licenciranja i više se neće braniti korištenje modificiranih verzija svog mobilnog operativnog sustava na području Europe. 

Sustav Androida i dalje će ostati besplatan, no ako na svoj mobilni uređaj ili tablet korisnici budu željeli instalirati neke Googleove aplikacije i Play Store, morat će platiti naknadu za licencu zbog čega se smatra kako bi to moglo dovesti do povećanja cijena uređaja

Još uvijek nije poznato kolike će naknade Google naplaćivati, no od 29. listopada 2018. svi će novi Android uređaji na prodaju u Europi biti podložni novim troškovima oko aplikacija.

Iz Googlea su napomenuli kako im je zarada od tražilica i Chromea pomagala u financiranju razvoja i besplatne distribucije Androida, no od sada to više neće biti moguće te je predstavljen novi ugovor za plaćanje licence za smartphoneove i tablete koji će se slati u EU. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eUsluge

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: