Program dodjele potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike

PODUZETNIČKE NOVOSTI
11.04.2022 12:04:31

Prijave za program potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike započele su 1. travnja 2022.

Program dodjele potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike

U sklopu paketa mjera Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje rasta cijena energenata, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji s HAMAG-BICRO-om, pokreće program potpora namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh. Riječ je o potporama male vrijednosti (de minimis potpore) za smanjenje računa za potrošnju plina u iznosu od 15 lipa po kWh potrošenog plina.

Prijave se mogu podnositi od 1. travnja od 8 sati putem online aplikacije na web stranici agencije HAMAG - BICRO. Poziv će biti otvoren cijelo vrijeme, od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023., no poduzetnici će moći iskoristiti potporu samo za plin potrošen počevši od mjeseca prijave do isteka mjere. 

Nakon unosa potrebnih podataka kreirat će se odluka o dodjeli potpore i vaučer na iznos ukupne potpore koji se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika. Odluku o dodjeli potpore e-mailom dobiva poduzetnik (korisnik potpore), a opskrbljivaču plinom dostavlja se vaučer. Cijeli je postupak lišen papirne dokumentacije.

Program ostvarenja potpore provodit će se na način da poduzetnik svaki mjesec plaća iznos naveden na računu, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja plaća subvencionirani iznos direktno opskrbljivaču plinom. Poduzetniku će se s njegovog vaučera automatski odbijati razmjerni mjesečni subvencionirani iznos zaključno s računom za ožujak 2023., ili ranije, ako iskoristi cijelu potporu definiranu odlukom o dodjeli potpore.

Ukupni projicirani iznos ove Vladine mjere je 600 milijuna kuna. Budući da je referentna potrošnja potencijalnih prijavitelja unaprijed poznata, prema preliminarnim izračunima, alocirana financijska sredstva bit će dovoljna za podmirivanje cijele mjere.

Za upite vezane za ovaj Program možete se obratiti Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja putem e-mail adrese subvencije.plin@mingor.hr.

(I:poslovni-savjetnik.com)

POVEZANE VIJESTI

PODUZETNIČKE NOVOSTI

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više