HGK izdala vodič s informacijama za izvoznike u Kinu

PODUZETNIČKE NOVOSTI
15.01.2018 09:01:26

Kina je jedno od najbrže rastućih svjetskih gospodarstava

HGK izdala vodič s informacijama za izvoznike u Kinu

S odlukom naručitelja Hrvatskih cesta da će kineska tvrtka "Chine Road and Bridge Corporation", sastavnica kineske državne grupacije CCC za cestogradnju i mostogradnju, graditi hrvatski projekt desetljeća - Pelješki most, Kinezi prvi put i na velika vrata u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi ulaze u Hrvatsku, a očekuju se ulaganja i drugih kineskih tvrtki u industriju te čvršće povezivanje radi zajedničkih projekata.
 
U skladu s tim, HGK izdaje vodič za za hrvatske gospodarstvenike koje zanima kinesko tržište. Naime, Kina je drugo najveće gospodarstvo u svijetu, iza SAD-a, te prilika za sve zemlje koje traže nova tržišta, pa tako i za Hrvatsku.
 
Analiza ovog izvoznog tržišta, odnosno analiza koju je HGK nazvala „NR Kina – informacije za potencijalne izvoznike" je, poput dosadašnjih, motivirana sve većom potrebom širenja tržišta za robe i usluge iz Hrvatske u cilju rasta aktivnosti tvrtki izvoznika, održavanja visoke dinamike rasta ukupnog izvoza, kao i dinamiziranju gospodarskog rasta. Objavljena je u obliku tiskane publikacije, a sadrži podatke o stanju i kretanju kineskog gospodarstva, najvećim tvrtkama, poreznom sustavu i poreznim opterećenjima, stanju kineskog tržišta u globalnim komparacijama, rizicima poslovanja, poslovnim običajima, robnoj razmjeni, važnijim sajmovima u Kini te o potencijalu rasta hrvatskog izvoza u Kinu.
 
Izrađena je u suradnji s Veleposlanstvom RH u Pekingu i Veleposlanstvom NR Kine u Zagrebu koji su na temelju svojih iskustava dali značajan doprinos u njezinoj izradi.
 

Kina je drugo najveće globalno tržište 

Kina je dugi niz godina jedno od najbrže rastućih svjetskih gospodarstava: u razdoblju od 1980. do 2016. godine Kina je ostvarivala prosječnu godišnju stopu rasta od čak 9,7%, pri čemu je u petnaest godina ostvarila dvoznamenkaste stope rasta. Kao posljedica takvog rasta Kina je postala i drugi najveći globalni uvoznik, kako sirovina tako i niza drugih proizvoda, te postala nezaobilazno tržište svih zemalja koje svoj rast temelje na robnom izvozu. Pozitivni pomaci vidljivi su i kod poduzetnika u Hrvatskoj jer je vrijednost robnog izvoza prema Kini u 2016. bila gotovo 50% veća nego u 2014. godini, a u prvih devet mjeseci 2017. godine izvoz je povećan za čak 67,2%.
 
Potencijal rasta izvoza na kinesko tržište prepoznala je i HGK koja je u prosincu 2017. otvorila Predstavništvo HGK u Šangaju koje će raditi na jačanju imidža i brenda Hrvatske i hrvatskih proizvoda. Analizom „NR Kina – informacije za potencijalne izvoznike" HGK želi dodatno približiti kinesko tržište postojećim i potencijalnim izvoznicima, pružiti im niz bitnih informacija o tom tržištu, odnosno olakšati im snalaženje na ovom, drugom po veličini globalnom tržištu.
 
 
Vodič „NR Kina – informacije za potencijalne izvoznike"
 
 
(I: eCroatia.info/hgk.hr)

POVEZANE VIJESTI

PODUZETNIČKE NOVOSTI

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više