Dozvolu za boravak i rad sezonaca poslodavci mogu zatražiti i online

PODUZETNIČKE NOVOSTI
11.04.2022 12:04:48

Poslodavci koji imaju potrebe za stranim radnicima zahtjeve za boravak i rad sezonaca do 90 dana mogu podnositi i preko online aplikacije Burza rada, doznaje se u petak u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP).

Dozvolu za boravak i rad sezonaca poslodavci mogu zatražiti i online

Poslodavci koji imaju potrebe za stranim radnicima zahtjeve za boravak i rad sezonaca do 90 dana mogu podnositi i preko online aplikacije Burza rada.

Aplikacija je izrađena kako bi se poslodavcima olakšao postupak podnošenja zahtjeva za dozvole za boravak i rad sezonskih radnika do 90 dana, kažu u MUP-u koji je projekt proveo s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ).

Uredno podnesene zahtjeve, kažu u MUP-u, nadležne policijske uprave i postaje rješavat će u što je moguće kraćem roku, odnosno kroz 15 dana od podnošenja.
 
Dodaju da se radi o još jednoj mjeri kojom se, u suradnji s drugim tijelima državne uprave te udrugama poslodavaca, želi olakšati zadovoljenje potreba tržišta rada, osobito kada se radi o potrebi za većim brojem radnika u kraćem razdoblju kao što slučaj, primjerice, u turističkom sektoru.
 
Dozvole za boravak i rad za državljane trećih zemalja na godinu dana te za sezonskog radnika do šest mjeseci izdaje MUP, uz pozitivno mišljenje HZZ-a, pod uvjetom da na hrvatskom tržištu nije pronađen radnik, a ne radi se o deficitarnim zanimanjima.
 
S druge strane, za izdavanje dozvole za boravak i rad za sezonskog radnika do 90 dana u kalendarskoj godini nije potrebno prethodno provesti test tržišta rada niti je potrebno mišljenje HZZ-a.
 
Prema MUP-ovim podacima prošle je godine izdano 81.996 dozvola za boravak i rad, što je 13 posto više u odnosu na 2019. godinu, odnosno 23 posto više u odnosu na 2020. U 2019. je izdano ukupno 72.523 dozvole.
 
Najveći broj dozvola za boravak i rad u 2019. izdan je državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije, a 2021. godine državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Nepala.
 
Najveći broj dozvola izdan je u djelatnostima graditeljstva, turizma i ugostiteljstva, industrije, prometa i veza te trgovine.
 
(I: poslovni.hr)

POVEZANE VIJESTI

PODUZETNIČKE NOVOSTI

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više