Čokomanija traje već pet tisuća godina!

eGastro
31.10.2018 10:10:25

Znanstvenici su analizirali artefakte stare civilizacije u Ekvadoru

Čokomanija traje već pet tisuća godina!

Zvuči nevjerojatno, ali naša strast za čokoladom seže već tisućljećima unatrag. U časopisu Nature Ecology & Evolution objavljeno je kako su znanstvenici otkrili tragove konzumacije čokolade prije 5 000 godina u Južnoj Americi, nakon istraživanja nalazišta Santa Ana-La Florida u Ekvadoru gdje je živjela stara civilizacija Mayo-Chinchipe. 

Sve do sada mislilo se kako su amazonski Indijanci uzgajali kakao prije 3 600 godina, no ovo je otkriće dokazalo kako su ljudi konzumirali čokoladu čak 1 500 godina ranije nego što se vjerovalo. Analizirano je 220 keramičkih uzoraka, a na barem trećini njih pronađeni su tragovi kakaa. Tolika količina glavnog sastojka čokolade upućuje na često korištenje čokolade. 

Ovo je najstariji trag o korištenju kakaa ikad zabilježen, a usto i jedini arheološki trag korištenja ovog sastojka u Južnoj Americi. 

Ondašnji napici od kakaa bili su cijenjeni zbog medicinskih vrijednosti i često su se posluživali za vrijeme vjerskih ceremonija. Ujedno, kakao je bio vrijedan proizvod za trgovanje, a u se nekim se dijelovima Srednje Amerike sjemenke kakaa koristile kao valuta
 
(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eGastro

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: