10 najzdravijih namirnica na svijetu

eGastro
29.05.2018 10:05:10

Pogledajte koje su to namirnice i zašto su toliko zdrave

10 najzdravijih namirnica na svijetu

Donosimo vam popis 10 najzdravijih namirnica na našem planetu! Pogledajte koje su to namirnice i zašto su toliko zdrave:
 

1. Limun

Samo jedan limun ima više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, što može pomoći u povećanju "dobre" razine HDL kolesterola i jačanju kostiju. Citrus flavonoidi koji se nalaze u limunima mogu pomoći u sprečavanju rasta stanica raka i djeluju kao protuupalni lijekovi.
 

2. Brokula

Jedna srednja brokula sadrži više od 100 posto preporučene dnevne količine vitamina K i gotovo 200 posto preporučene dnevne doze vitamina C - dvije bitne hranjive tvari za izgradnju kostiju. Također pomaže u sprečavanju brojnih vrsta raka.
 

3. Tamna čokolada

Samo 7 grama tamne čokolade dnevno može smanjiti krvni tlak u inače zdravih pojedinaca. Kakao prah bogat je flavonoidima, antioksidansima za koje se pokazalo da smanjuju "loš" LDL kolesterol i povećavaju "dobre" razine HDL.
 

4. Krumpir

Jedan srednji crveni krumpir sadrži oko 66 mikrograma folata za izgradnju stanica - istu količinu kao u jednoj šalici špinata ili brokule.
 

5. Losos

Veliki izvor omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa smanjenim rizikom od depresije, bolesti srca i raka. 100 grama sadrži gotovo 50 posto preporučene dnevne doze niacina, koji može zaštititi od Alzheimerove bolesti i gubitka pamćenja.
 

6. Orah

Sadrži većinu omega-3 masnih kiselina, koje mogu pomoći u smanjenju kolesterola. Pokazalo se da omega-3 poboljšava raspoloženje i bori se protiv raka, a također može zaštititi od oštećenja kože od sunca (svejedno ne preskačite nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom).
 

7. Avokado

Bogat zdravim mastima, dokazano je u jednom istraživanju da snižava kolesterol za oko 22 posto. Jedan avokado ima više od pola od vlakana i 40 posto od folata koji su vam svakodnevno potrebni, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
 

8. Češnjak

Češnjak je snažan borac koji može inhibirati rast bakterija, uključujući E. coli. Alicin, spoj koji se nalazi u češnjaku, djeluje kao moćan protuupalni lijek i pokazalo se da pomaže u snižavanju razine kolesterola i krvnog tlaka.
 

9. Špinat

Špinat sadrži lutein i zeaksantin, dva antioksidansa koji stimuliraju imunitet i koji su važni za zdravlje oka. Nedavna istraživanja pokazala su da je špinat jedno od najučinkovitijih voća i povrća koje pomažu u borbi protiv raka.
 

10. Grah

Konzumiranjem mahunarki (grah, grašak i leća) četiri puta tjedno rizik od srčanih bolesti može se smanjiti za 22 posto. Ta ista navika također može smanjiti rizik od raka dojke.
 
 
(I: eCroatia.info/fitnessmagazine.com)

Komentiraj

eGastro

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: