Kako boje zidova utječu na naše raspoloženje?

eDom&vrt
05.06.2018 10:06:26

Pri izboru boje za sobu moramo razmišljati i o tome kako se u njoj želimo osjećati

Kako boje zidova utječu na naše raspoloženje?

 
Boje soba u vašem domu izravno odražavaju vašu osobnost. Isto tako, boja prostorije može utjecati na naše raspoloženje i misli, pa pri izboru boje za sobu možemo razmišljati i o tome kako se u njoj želimo osjećati.

Boja utječe na ljude na različite načine, ovisno o dobi, spolu, etničkoj pripadnosti i klimi. Određene boje (ili skupine boja) obično imaju sličnu reakciju od većine ljudi; varijacije dolaze iz nijansi ili tonova. Zato je važno boje odabrati mudro.

Crvena: podiže razinu energije u sobi. Najintenzivnija boja, dobar izbor kada želite podići uzbuđenje. U dnevnoj sobi ili blagovaonici crvena privlači ljude i stimulira razgovor. U ulaznom hodniku stvara snažan prvi dojam. Podiže krvni tlak i brzinu disanja i brzinu otkucaja srca, pa se smatra previše poticajnom za spavaće sobe, ali ako ste obično u sobi tek nakon mraka, vidjet ćete ju uglavnom pod svjetlosti lampe kada će boja izgledati prigušena, bogata i elegantna.
 
 
Žuta: komunicira radost i sreću. Odličan je izbor za kuhinje, blagovaonice i kupaonice, gdje energizira i podiže raspoloženje. U hodnicima, ulazima i malim prostorima žuto može djelovati prostrano i dobrodošlo. Iako je vesela boja, nije dobar izbor za glavne sheme boja jer u velikim količinama ova boja ima tendenciju stvaranja osjećaja frustracije i ljutnje.
 
 
Plava: snižava krvni tlak i usporava disanje i brzinu otkucaja srca. Zato se smatra smirujućom i opuštajućom, a često se preporučuje za spavaće sobe i kupaonice. Odaberite svijetlo plavu boju kao glavnu boju u sobi, te ju uravnotežite s toplim nijansama za namještaj i tkanine. Tamnoplava ima suprotan učinak; izaziva osjećaj tuge, pa se suzdržite od korištenja tamnoplave u glavnoj shemi boja.
 
 
Zelena: odmara oko. Pogodna je za gotovo svaku sobu u kući. U kuhinji zeleno "hladi" stvari; u dnevnoj sobi potiče opuštanje, ali ima dovoljno topline za promicanje udobnosti i zajedništva. Zelena također ima smirujući učinak kada se koristi kao glavna boja za uređenje. Smatra se da oslobađa stres pomažući ljudima da se opuste. 
 
 
Ljubičasta: povezana je s luksuzom i kreativnošću. U tamnijim je nijansama bogata, dramatična i sofisticirana. Svijetlije nijanse ljubičaste, kao što su lavanda i lila, donose ugodu spavaćim sobama.
 
 
Narančasta: izaziva uzbuđenje i entuzijazam, te povećava razinu energije. Iako nije dobra ideja za dnevni boravak ili za spavaće sobe, ta je boja sjajna za vježbanje, pa bi ju valjalo iskoristiti u prostoru za vašu fitness rutinu.
 
 
Neutralne boje (crna, siva, bijela i smeđa) su osnovni alat svakog dekoratera. Njihova vrlina leži u njihovoj fleksibilnosti: dodajte boju kako biste oživjeli prostor; oduzmite ju kako biste smirili stvari. Crnu je najbolje koristiti u malim dozama, samo kao naglasak koji daje dubinu. 
 

 
(I: eCroatia.info/freshome.com)

Komentiraj

eDom&vrt

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: