HGK: Što se najviše poklanjalo za blagdane

PODUZETNIČKE NOVOSTI
03.01.2018 14:01:31

Prosječna potrošnja za darove iznosila je između 100 i 500 kuna

HGK: Što se najviše poklanjalo za blagdane

Prvi rezultati potrošnje u prosincu pokazuju da je, prema fiskaliziranim računima, blagdanska potrošnja iznosila oko 13,5 milijardi kuna, a što se sve našlo ispod bora pokazuje istraživanje HGK.
 
Najveći broj ispitanika na blagdanske je darove potrošio između 100 i 500 kuna (39%), a slijede ih oni koji su ove godine izdvojili između 500 i 1000 kuna (31%). Gornju granicu od 1000 kuna premašilo je tek 9%, dok je manje od 100 kuna ili ništa potrošilo 21% ispitanika. Bez obzira na raspoloživi budžet, 86% ispitanika dar je najčešće namijenilo članu obitelji i voljenoj osobi (54%).
 

Najčešći darovi su igračke, kozmetika, te obuća i odjeća

Gotovo 40% ispitanika ovih blagdana ispod bora ostavilo je igračke, a uz igračke kupovala se i kozmetika (37%), zatim obuća i odjeća (36%) te delikatesni prehrambeni proizvodi (25%). Preko 16% ispitanika odabralo je neki ukrasni predmet, dok je elektroniku i uređaje poklonilo 13% ispitanika. Najveći broj ispitanika koji je odabrao elektroniku blagdanski budžet potrošio je na mobitele i popratnu opremu, gotovo 40%. U kategoriji igračaka prednjače društvene igre, puzzle i slagalice s 30%, dok je u slučaju kozmetičkih proizvoda najčešći odabir bio proizvod za njegu tijela i lica (41%) ili parfem (30%).
 
Istraživanje je provedeno na 1300 ispitanika u razdoblju od 22. do 29. prosinca ove godine online putem. Cilj istraživanja bio je steći uvid u sadržaj ovogodišnje blagdanske košarice s obzirom na iznose i kategorije proizvoda kupljenih kao blagdanski dar. 
 
Povećana blagdanska potrošnja posljedica je porasta životnog standarda, što je vidljivo i po porastu plaća od 4% do 5%, porastu zaposlenosti od otprilike 2%, porastu prometa u trgovini na malo od otprilike 4% do 5% i u konačnici po rastu BDP-a", rekao je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, komentirajući istraživanje Hrvatske gospodarske komore o sadržaju ovogodišnje povećane blagdanske košarice.
 
 
(I: eCroatia.info/hgk.hr, foto: freepik.com)

POVEZANE VIJESTI

PODUZETNIČKE NOVOSTI

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više