Automobili parkirani na suncu nakon sat vremena postižu smrtonosne temperature

eAutomoto
06.06.2018 08:06:51

Opasnost predstavlja i parkiranje u hladu gdje se vozilo nakon jednog sata zagrije na 40 stupnjeva

Automobili parkirani na suncu nakon sat vremena postižu smrtonosne temperature

 
Svake godine zabilježi se nekoliko slučajeva djece ili kućnih ljubimaca koji preminu zbog prevelike vrućine u automobilima, a znanstvenici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali kako se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat vremena na suncu, ali da opasnost predstavlja i parkiranje u hladu.
 
Tjelesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 stupnjeva Celzijevih nakon samo sat vremena, a to može dovesti do toplinskog udara, tvrde znanstvenici s Arizona State Universityja (ASU) koji su proveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stupnja kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrijati.
 
Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i micali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila iznimno brzo zagrijavaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stupnjeva zabilježena je u svim automobilima.
 
U hladu je prosječna temperatura bila oko 40 stupnjeva, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature.
 
Znanstvenici su pokazali kako se upravljači automobila na suncu zagriju na temperaturu od 52 stupnja nakon sat vremena, a kontrolne ploče do 69 stupnjeva.
 
Istraživanje je pokazalo da čak "i parkiranje vozila u sjeni može biti smrtonosno za malo dijete”, rekla je Nancy Selover, klimatologinja s ASU-a.
 
Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog veće vlažnosti u zraku, zbog čega se teže rashladiti znojenjem, dodala je Selover.
 
Koautorica istraživanja Jennifer Vanos naglasila je kako ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stupnjeva, istaknuvši kako neke žrtve toplinskog udara mogu imati trajne posljedice po mozak i druge organe.
 
 
(I: eCroatia.info/lider.media)

Komentiraj

eAutomoto

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: