Pravila ponašanja na poslovnom sastanku

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
05.04.2019 10:04:26

Sastanci su postali neizbježan dio poslovne komunikacije, a ponašanje na njima dio je poslovnog bontona

Pravila ponašanja na poslovnom sastanku

Za mnoge opis posla zahtjeva i sudjelovanje na poslovnim sastancima. Oni mogu biti konstruktivni i unaprijediti poslovanje, a nekada i gubitak vremena. Neki zaposlenici to obožavaju, dok je drugima to noćna mora. Bilo kako bilo, bitno je znati da se na poslovnim sastancima morate ponašati poput profesionalca. Pravila ponašanja na poslovnom sastanku obuhvaćaju nekoliko stvari koje nikada ne bi ste trebali činiti...

Kašnjenje 


Nikad nemojte kasniti! Vrijeme početka sastanka vjerojatno znate dosta unaprijed, stoga se uvijek pojavite na vrijeme. Kašnjenjem poručujete kako ne poštujete tuđe vrijeme. Ako ste vi osoba koja je sazvala sastanak, dođite ranije kako biste pripremili svu dokumentaciju i opremu potrebnu za održavanje sastanka i započeli na vrijeme. 
 
Pravila ponašanja, poslovni sastanak 

Korištenje mobitela


Korištenje pametnog telefona za vrijeme sastanka smatra se krajnje nepristojnim. Ako ga ne želite u potpunosti isključiti, barem stišajte ton kako zvonjava ne bi ometala tijek sastanka. Ne stavljajte mobitel na radni stol, ako počne zvoniti i vibrirati, svi će gledati u vašem smjeru i okretati očima. Bolja je opcija ostaviti smartphone u svom uredu. Očekujete li hitan poziv, unaprijed se ispričajte osobi koja vodi sastanak i čim mobitel zazvoni, napustite prostoriju. 

Razgovor s kolegom koji sjedi do vas


Možda imate puno toga za raspraviti s kolegama koji sjede kraj vas, ali to može sačekati kraj sastanka. Ne samo da je to neprihvatljivo, već ometa ostale, a da ne govorimo kako je izraz nepoštivanja govornika. Razgovor sačuvajte za prije ili poslije sastanka. 
 
Poslovni sastanak, poslovni bonton, korištenje mobitela 

Upadanje u riječ

 
Koliko god vas možda monolog kolege nervira, pustite ga da završi. Nemojte drugima upadati u riječ i prekidati ih u razgovoru. To može uzrokovati žustre rasprave i loše raspoloženje. Ako smatrate da se morate odmah nadovezati na nešto što je netko od zaposlenih izjavio, gestom signalizirajte da imate pitanje

Govor tijela


Možda vam sastanak nije po volji i radije biste bili negdje drugdje. Ipak, pazite na govor tijela i potrudite se ne odavati da vam je dosadno. Pazite na držanje, budite smireni i kontrolirajte pokrete. 
 
Poslovni sastanak, pravila ponašanja, poslovni bonton 

Odlazak ranije


Vjerojatno ste i sami katkada zaglavili na sastanku koji je potrajao duže od predviđenog. Nikako nemojte ustati i samo išetati kroz vrata. Voditelj sastanka će dati do znanja kada je rasprava gotova. Ako imate dogovoren još jedan važan sastanak, tada je u redu otići ranije, no o tome biste trebali unaprijed obavijestiti osobu koja je sazvala sastanak. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: