5 savjeta za zaštitu od hakiranja

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
20.07.2018 12:07:19

Kako zaštititi vaše podatke od cyber napada<br>

5 savjeta za zaštitu od hakiranja

Kako napreduju inovacije i tehnologija, tako raste i rizik od cyber napada. Hakeri točno znaju koje podatke traže na internetu i gdje ih pronaći. Najveća prijetnja hakiranju su vaš identite, privatni podaci i promet na internet. No, postoji nekoliko načina kako možete prevenirati da se to dogodi upravo vama. Donosimo vam 5 savjeta kako se zaštititi od hakiranja

1. Autentifikacija u dva koraka


Najobičnija lozinka više nije dovoljna da bi vaši računi bili u potpunosti zaštićeni. Koristite autentifikaciju u dva koraka. To znači da će za pristup određenom računu, uz lozinku biti potrebno ukucati i još jedan verifikacijski kod koji korisnik prima putem SMS poruke. Ako hakeri dobiju pristup vašoj lozinki, ipak neće imati pristup vašem mobilnom uređaju da bi pomoću koda mogli pristupiti vašem računu!

Uključite ovu opciju na e-mail računima, jer se najčešće putem e-mail adrese prijavljujete na brojne račune, društvene mreže i online servise.  Bankovni sustavi, Facebook i Gmail samo su neki od mreža koje imaju opciju dvostruke verifikacije
 
Autentifikacija u dva koraka, protiv hakiranja 

2. Ne koristite uvijek istu lozinku


Nikako nemojte koristiti istu lozinku za više računa! Istraživanja pokazuju kako su najčešće lozinke datumi rođenja, imena kućnih ljubimaca ili dragih vam osoba, a one se najlakše uspiju "provaliti". Korištenjem jedne lozinke za nekoliko računa samo olakšavate hakeru njegov posao. Također, za nekoliko najvažnijih accounta poput glavne e-mail adrese, banke i sl. smislite jedinstvene i duge lozinke koristeći razna slova, brojeve i znakove.

Postoje i razni programi za upravljanje lozinkama koje možete koristiti: LastPass, Password Safe. Strahujete li od hakiranja, preporučljivo je lozinke za najvažnije račune mijenjati nekoliko puta godišnje. 
 
Lozinka, protiv hakiranja 

3. Ažurirajte operativne sustave i softver


Pobrinite se da su vaše računalo ili mobilni uređaj uvijek ažurirani. Svaki put kada vam se u Windows ili Mac OS-u pojavi obavijest o potrebi ažuriranja računala, to može biti povezano i s detektiranim pokušajem hakiranja.  

Redovnom nadogradnjom softvera smanjujete rizik od toga da postanete žrtvom cyber napada. Svaka nova verzija nekog programa ili aplikacije ima "zakrpe" na kojima su programeri utvrdili da bi oni mogli biti osjetljivi, a hakeri samo čekaju na takve prolaze. 
 
ažuriranje sustava, protiv hakiranja 

4. Ne dijelite osobne informacije sa svima koji to zatraže


Ono na što hakeri posebno ciljaju i koriste kao prednost pri hakiranju su vaši osobni podaci. Najtraženiji podaci su brojevi bankovnih računa i kartica, osobnih iskaznica, OIB-a itd. Mnogo njih biva nasamareno kada zaprime telefonski poziv u kojem ih "službena osoba" primjerice iz banke traži broj kreditne kartice.
 
Kad god dobijete sumnjiv poziv i netko vam tvrdi da ste nešto osvojili ili će trebate nešto uplatiti i zatraže vas osobne informacije, ne nasjedajte! Provjerite telefonske brojeve u telefonskom imeniku, na internetu ili provjerite informacije o navodnoj organizaciji u čije ime zovu.
 
broj kreditne kartice, hakiranje 

5. Dijeljenje informacija na društvenim mrežama


Uvijek pripazite koji sadržaj dijelite na društvenim mrežama. Nemojte otkrivati previše informacija, posebice onih osobnih. Dijeljenje datuma rođenja, imena prvog kućnog ljubimca, ulice, godišnjice braka može vam se obiti o glavu. Naime, takvi se podaci često koriste pri sigurnosnim pitanjima kada prvi put pristupate društvenim mrežama, a dijeljenjem takvih podataka online samo ste hakerima smanjili napore. 

Objavljivanje informacija poput detalja kada idete na godišnji odmor, kada nećete biti kod kuće ili očekujete li neku pošiljku mogu djelovati kao magnet za hakere. Obratite pažnju i na to tko sve može vidjeti vaše objave na društvenim mrežama. Provjerite i izmijenite postavke računa i njegovu vidljivost. Uvijek imajte na umu što i s kime dijelite!
 
Dijenjenje na društvenim mrežama, hakiranje 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: