10 stvari koje moraju znati mali poduzetnici

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
15.06.2018 08:06:31

Koraci koji će vam omogućiti da u svoje poslovanje uđete što bezbolnije

10 stvari koje moraju znati mali poduzetnici

Mali koraci za male poduzetnike, ideja koju će odobriti tržište, jeftina oprema i korištenje društvenih mreža olakšat će vam poslovanje, a dobar tim u obliku pravnika ili knjigovođe omogućit će vam da u svoje poslovanje uđete što bezbolnije.

1. Poduzimajte male korake


Prema Forbesu, najuspješniji poduzetnici fokusiraju se na male korake prema svojim ciljevima. Iako će neki reći kako je potrebno riskirati i nazvat će ih konzervativnima, oni smatraju da je sve ono što je suprotno od ove poslovne filozofije potencijalni put ka prosječnosti. Nakon svakog malog koraka osvrću se na poduzeti korak kako bi iz njega nešto i naučili, a tek onda, analizirajući prethodni, planiraju novi. Tako izgrađuju novi koncept "cjeloživotnog učenja" bez velikih rizika i uzdižu svoje poslovanje.

2. Ideju odobrava tržište


Osluškivanje tržišta važnije je nego ikada, a mnoga poduzeća baš zbog nedovoljne posvećenosti istraživanju vrlo brzo i nestaju. Najbolji poduzetnici ne daju velike ideje, već se okreću potrebama tržišta. Ideja može biti velika, ili pak dobra za neko drugo tržište, no ako ne donosi profit, svako ulaganje u njenu realizaciju bit će uzaludno.
 
Mali poslovni koraci, savjeti za poduzetnike 

3. Ne budite "dvolični"


Ako je vaš poduzetnički pothvat društveno odgovoran i zahtjeva predstavljanje kroz medije preporučuje se držati konstantu te komunicirati vrijednosti koje zbilja živite. Sve ostalo moglo bi kod konkurencije pobuditi znatiželju, a ako podobnim istraživanjem mogu otkriti vaše drugo lice, to može biti pogubno za vas. Kupci se poistovjećuju s brendom, pa se u tim situacijama mogu osjećati izigranima i posegnuti za supstitutima.

4. Kupci odobravaju proizvod


Komunikacija s tržištem nikad ne prestaje i samo od tamo možete dobiti konkretnu povratnu informaciju. Ako se njima ne sviđa vaš proizvod, onda taj proizvod nije dobar za tržište na koje ste ga plasirali, no to ne trebate uzeti nužno kao nedostatak. Baš takva povratna informacija može vas uputiti na potrebne korekcije u strategiji poslovanja, a potraga za novim tržištima može biti olakšana.
 
Odobravanje proizvoda, komunikacija s tržištem 

5. Griješite brzo i jeftino


Sukladno životnom ciklusu svakog poduzeća, nećete zauvijek održati "stanje nepromijenjenih stvari", pa povrh svih uspona, doživjet ćete i padove. Kako je već napomenuto, stručnjaci iz poslovnog svijeta preporučuju male korake, a za to postoji i valjan razlog – taj da ako griješite, griješit ćete brzo i jeftino. Može se dogoditi da izgubite, a što onda? Uspjeh u ovom poslu podrazumijeva rješavanje problema i vještinu donošenja pravih odluka. Potrebno je mnogo upornosti, motivacije i hrabrosti.

6. Dobar pravnik zlata vrijedi


Ključan dio vašeg poslovanja bit će pravnik. Pronađite pravnika kojem vjerujete, a tako ćete dobiti i podoban savjet o tome preporučuje li vam se otvoriti d.o.o. ili obrt. Vi možda ne poznajete razlike, ali on će vam ih predstaviti i tako s vama pronaći najbolje rješenje za poduzetnički pothvat.
 
Pravnik za savjetovanje, poduzetnici 

7. Knjigovođa zna sve o vama


Po konceptu lojalnosti birajte i knjigovođu, jer upravo je to osoba koja će znati i najmanju mrljicu vašeg poslovanja. S obzirom na to da ne morate zauvijek ostati mali poduzetnik, neke stvari moraju biti striktno povjerljive. Osim toga, dobar knjigovođa će osim papirologije znati udijeliti i konkretan savjet.

8. Koristite društvene mreže


Marketing je nerijetko skup posao, no za učvršćivanje pozicije u svijetu malih poduzetnika morate znati kako se dodvoriti krajnjem korisniku, ali i potencijalnim dionicima. Najjeftiniji način oglašavanja danas su društvene mreže. Budite na Facebooku i Instagramu, na Google+ i Twitteru, na Pinterestu i Snapchatu. Koja god društvena mreža vam odgovara, iskoristite je najbolje što možete, objasnite što radite i počnite izgrađivati svoju zajednicu.
 
Društvene mreže, poduzetništvo 

9. Posegnite za jeftinom opremom


Svi poduzetnici koji svoje izdane račune naplaćuju u gotovini dužni su izdati račun preko elektroničkih naplatnih uređaja izravno povezanih s Poreznom upravom. Kako biste bili spremni za česte kontrole, potrebno je nabaviti odgovarajuću opremu. Pretpostavka je da barem prijenosno računalo već imate, a pakete za fiskalizaciju možete pronaći po povoljnim cijenama kod raznih operatera. Aplikacija za fiskalizaciju je neizostavna, kako biste uspješno slijedili sve propise. Danas je na tržištu mnogo ponuda i opreme po promotivnim cijenama, od računala, mobitela, raznih fotokopirnih aparata i slično. 

10. Birokracija će vas najviše boljeti


Šećer na kraju? Nikako, birokracija stavlja ruke u vaše džepove od trenutka kada pokrećete biznis. Osiguranja i porezi različitih vrsta mogli bi vam zagorčati život. Kao što je već navedeno, kako biste si olakšali ovaj segment otvaranja poslovanja potrebno je imati dobar tim, pa tako uz dobrog pravnika spremno ćete doskakati svakom novom zakonu, a knjigovođa će vam znati reći da prvu godinu možete i bez PDV-a.

(I: eIstra.info / poslovni.hr)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: